Pokrzywka

Pokrzywka

Jest zespołem chorobowym, w którym charakterystycznym wykwitem jest bąbel pokrzywkowy, powstający bardzo szybko i ustępujący w ciągu kilku godzin bez pozostawienia śladu. Bąble pokrzywkowe mają różne wymiary i kształty, są koloru różowego lub porcelanowego, otoczone zaczerwienioną skórą. Mogą zajmować dużą powierzchnię skóry. Pokrzywkę ze względu na czas utrzymania objawów można podzielić na ostrą – trwa do 6 tygodni, występuje najczęściej u dzieci i młodzieży oraz przewlekłą – trwa 6 tygodni i dłużej, częściej pojawia się u dorosłych, szczególnie kobiet. Przyczyną powstawania bąbli pokrzywkowych jest aktywacja specyficznych komórek (zwanych komórkami tucznymi) i uwalnianie z nich mediatorów, m.in. histaminy, która powoduje wzrost przepuszczalności naczyń, obrzęk skóry właściwej i powstanie bąbla pokrzywkowego. Do aktywacji komórek tucznych może dochodzić na drodze alergicznej i niealerlicznej. Pokrzywka alergiczna wywołana jest działaniem alergenów, takich jak niektóre leki (penicylina), niektóre pokarmy (orzechy, ryby, jaja, soja, mleko) substancje zawarte w jadach owadów itp. Pokrzywka fizykalna wywołana jest przez bodźce fizyczne, np. ucisk, zimno, ciepło, światło. Pokrzywka z nietolerancji związana jest z działaniem mechanizmów niealergicznych, najczęściej spowodowana przez substancje chemiczne (środki przeciwbólowe, konserwanty, barwniki). Pokrzywka samoistna pojawia się u 50% chorych. Natomiast pokrzywka wewnątrzpochodna wywołana jest przez czynniki wewnątrzustrojowe. Leczenie głównie za pomocą maści, która łagodzi swędzenie i zmniejsza objawy zapalenia.

Oceń: 4/5 z 1 ocen
Udostępnij: