Glistnica

Glistnica

Jest wywołana zakażeniem jajami glisty ludzkiej, spowodowanym niewłaściwą higieną rąk, niedostatecznym myciem owoców i warzyw. Jaja wraz z kałem dostają się do ziemi, gdzie mogą wegetować do 1,5 roku. Najczęściej dochodzi do zakażenia przy jedzeniu surowych jarzyn z pola nawożonego ludzkimi odchodami. W jelicie z jajeczek wykluwają się larwy, które przedostają się do naczyń krwionośnych, stamtąd do wątroby i krążenia płucnego. Rosnące larwy rozrywają naczynia krwionośne płuc i przechodzą przez oskrzela i tchawicę do jamy ustnej. Po ponownym przedostaniu się do przewodu pokarmowego rozwijają się w formie dojrzałych robaków. W zależności od wędrówki robaka mogą powstać objawy ze strony różnych narządów, w których larwy powodują odczyny zapalne, np.: w okresie wędrówki larw przez płuca może powstać zapalenie płuc lub pojawiają się w płucach nacieki eozynofilowe. Objawy spowodowane są działaniem alergicznym i toksycznym robaków lub miejscowym wpływem drażniącym. Mogą zdarzyć się przypadki niedrożności przewodu pokarmowego lub przewodów żółciowych z powodu zaczopowania glistami. Zapobieganie glistnicy polega na przestrzeganiu podstawowych zasad higieny (mycie rak, owoców, warzyw). Leczenie opiera się na stosowaniu przez dorosłych preparatów, takich jak Antivermin i Combantrin.

Oceń to post
Udostępnij:

Dodaj komentarz