Alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa

Przewód pokarmowy jest często terenem występowania odczynów alergicznych. Reakcje alergiczne zachodzą w błonie śluzowej i w mięśniach gładkich przewodu pokarmowego. Zaburzenia wydzielnicze, jak nadkwaśność lub niedokwaśność treści żołądkowej, stany zapalne jelit, pęcherza żółciowego i wątroby, sprawiają, iż alergen dostając się do obiegu krwi działa na ustrój alergizująco. Najczęściej zmiany alergiczne przewodu pokarmowego występują po wprowadzeniu doustnym alergenów pokarmowych lub lekowych. Kontakt błony śluzowej jamy ustnej z alergenem może wywołać w krótkim czasie po jego spożyciu objawy zapalne błony śluzowej, może wystąpić świąd, pieczenie, zaczerwienienie, obrzęk w jamie ustnej lub na wargach. Alergenem pokarmowym są często, takie produkty spożywcze jak: mleko, jaja, ryby. Zmiany w przewodzie pokarmowym mogą tez wywołać leki: aspiryna, penicylina, aresn. Zaburzenia żołądkowo-jelitowe występują stosunkowo dość często tak u dzieci, jak i u dorosłych. Stwierdza się wtedy dolegliwości żołądkowe (pieczenie, uczucie ściskania, gniecenie, nudności, wymioty) lub jelitowe (skurcz jelit z bólami o charakterze kolki, wzdęcia, zaparcia, biegunki ze stolcami wodnisto-śluzowymi lub z domieszką krwi, czasem może pojawić się także świąd odbytu).