To choroba przewodu pokarmowego wywołana przez spożycie pokarmu zawierającego bakterie chorobotwórcze lub szkodliwe substancje toksyczne. Objawy mogą być zróżnicowane, w zależności od czynnika wywołującego zatrucie pokarmowe. Najczęstsze dolegliwości to: biegunka, nudności i/lub wymioty, bóle brzucha, które mogą być bardzo silne, gorączka, dreszcze, ogólne złe samopoczucie, rozbicie. Czas od zakażenia do wystąpienia objawów choroby, tj. czas wylęgania, może być zróżnicowany w zależności od czynnika wywołującego (laseczka sienna 1-6h, gronkowiec złocisty 1-6h, salmonella ponad 12h). Bardzo ważny jest związek spożytego pokarmu z czynnikiem wywołującym zatrucie pokarmowe. Lekkie zatrucie pokarmowe trwa dzień lub dwa, jednak inne (zatrucie jadem kiełbasianym lub środkami chemicznymi) są cięższe i przebiegają z większym nasileniem. Do najczęstszych pokarmów, które wywołują zatrucia pokarmowe, zaliczamy: wołowinę, drób, ryż, lody, kremy, ciasta, niektóre mięsa (np. drobiowe), jaja, nabiał. Chorobę rozpoznaje się na podstawie wywiadu lekarskiego, analizy stwierdzonych objawów klinicznych oraz wnikliwego badania lekarskiego. W przypadku zatrucia pokarmowego należy niezwłocznie zasięgnąć porady lekarskiej, szczególnie w przypadku niemowląt i małych dzieci.
Copyright © 2024 Choroby od A do Z